Ovjeritelj Uprave za neizravno oporezivanje - Instalacija i uporaba karticaDa bi se koristila kartica izdana od strane Ovjeritelja UNO na računalu se mora izvršiti instalacija klijentskog softvera A.E.T. SafeSign kao i učitavanje potvrda Ovjeritelja UNO. Za kartice izdane od strane Ovjeritelja UNO nakon 05.12.2022. godine potrebno je uraditi aktivaciju kartice prije prve uporabe. Kartice izdane od strane Ovjeritelja UNO se mogu koristiti na više računala ali je na svakom računaru potrebno uraditi instalaciju softvera i učitavanje potvrda servera Ovjerioca UNO. U ovom dijelu možete pronaći i uputstvo za eksportiranje potvrda sa SMART kartica.


Instalacija softvera

Klijentski softver A.E.T. SafeSign 4.0.0.0. je moguće instalirati na 64-bitnim operativnim sustavima Windows 7 (SP1) i noviji (Windows 8.1, Windows 10, Windows 11). Preporuka Ovjeritelja UNO je da na računalu na koji se instalira klijentski softver ne bude instaliran softver drugog ovjeritelja jer može doći do nekompatibilnosti u radu za koju Ovjeritelj UNO ne snosi odgovornost. Za instalaciju je potreban administratorski pristup računalu a na linku ispod možete preuzeti kratko uputstvo za instalaciju softvera.

PDF Instalacija drajvera i čitača

Linkovi za preuzimanje klijentskog softvera i drajvera su navedeni u uputstvu a možete ih pronaći i u linku ispod.

A.E.T. SafeSign 4.0.0.0. x64

DrajverAktivacija kartice

Za kartice izdane od strane Ovjeritelja UNO nakon 05.12.2022. godine (Napomena: PIN kod kod ovih kartica sadrži 5 znamenki) potrebno je uraditi aktivaciju kartice prije prve uporabe. Aktivacija se radi samo jednom te ukoliko se proces ponovi dobit ćete poruku o grešci. Kratko uputstvo o procesu aktivacije možete pronaći na linku ispod.

PDF Aktivacija karticeUčitavanje potvrda poslužitelja Ovjeritelja UNO

Za neometano korištenje kvalificiranih elektroničkih potvrda izdanih od strane Ovjeritelja UNO potrebno je na računalu na kome se koriste izvršiti učitavanje potvrda poslužitelja Ovjeritelja UNO (korjenskog i izdavačkog tijela). Kratko uputstvo o procesu učitavanja potvrda možete pronaći na linku ispod.

PDF Učitavanje potvrda Ovjeritelja UNO

Linkovi za preuzimanje potvrda Ovjeritelja UNO su navedeni u uputstvu a možete ih pronaći i u linku ispod.

UINORootCA (Potvrda korjenskog poslužitelja Ovjeritelja UNO).

UINOIssuingCA1 (Potvrda prvog izdavačkog poslužitelja Ovjeritelja UNO).Eksportiranje potvrda sa SMART kartice

U nekim slučajevima je potrebno uraditi eksportiranje korisničkih potvrda sa SMART kartica izdanih od strane Ovjeritelja UNO (npr. deponovanje potvrda prilikom reguliranja elektroničkog poslovanja sa UNO). Kratko uputstvo o procesu učitavanja potvrda možete pronaći na linku ispod.

PDF Eksportiranje potvrda sa SMART kartice